2011. április 5., kedd

A súrlódási erők II.-Tapadási erő


Tapadási súrlódásról akkor beszélünk, ha a testek egymáshoz képest nem mozognak.
Tapasztalat:      
Ha például egy szekrényt odébb akarok tolni, akkor egy bizonyos nagyságú erőnél nagyobbat kell kifejtenem, különben a szekrény nem mozdul el. Ha a szekrény nem mozdul el, akkor a ráható erők eredője 0. A talajnak olyan erőt kell kifejtenie, amely az általam kifejtett erőt ellensúlyozza, vagyis a talaj vízszintesen ugyanakkora csak ellentétes irányú erővel nyomja a szekrényt, mint én.                                                     F Ft N G

Egymáshoz képest nyugvó testek felületei által egymásra kifejtett erők felülettel párhuzamos komponensét tapadási súrlódási erőnek nevezzük. Nyomóerőnek nevezzük a testek felületei által egymásra kifejtett erők felületre merőleges komponensét.

Ha én kisebb erővel nyomom a szekrényt, akkor a talaj is. Ha én nagyobb erővel nyomom a szekrényt, akkor a talaj is. Tehát a tapadási súrlódási erő éppen olyan nagyságú, ami a testre ható vízszintes erőket kiegyensúlyozza, de van egy maximális értéke. Ha ennél nagyobb erővel nyomjuk a testet, akkor a test elmozdul.

 
 

 Nem mozdul.




Még mindig nem mozdul.




 Elindul.



 A testre hat még a gravitációs erő és a talaj nyomóereje (N) is. A test a súlyával nyomja a talajt, ezért a hatás-ellenhatás törvénye miatt a talaj által a testre ható nyomóerő (tartó erő) akkora, mint a gravitációs erő.

A vizsgálatok szerint a tapadási súrlódási erő maximális értéke arányos az érintkező felületek között merőlegesen ható nyomóerővel, függ érintkező felületek anyagi minőségtől, de nem függ az érintkező felületek nagyságától. 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése